Ce să faci când nu poți să dormi. Câteva idei pentru a alunga insomnia

Femeie brunetă stând în pat aproape de ora 4 noaptea, suferind de insomnii
Insomnia este o tulburare a somnului pe care o experimentăm fiecare, important e să nu devină un fenomen cronic

Ce este insomnia

Insomnia este o tulburare a somnului care afectează capacitatea de a adormi sau de a menține somnul în mod corespunzător, ceea ce duce la o stare de oboseală și disconfort pe durata întregii zile. Există mai multe motive pentru care pot apărea insomniile, însă câteva dintre ele se regăsesc în cazul majorității. 

Lista ar putea începe cu stresul și stările de anxietate. Cândva boala secolului 20, iată că această tulburare neurovegetativă a devenit și una dintre problemele actualului secol. Problemele personale, stresul la locul de muncă, evenimentele importante din viață sau alte îngrijorări pot provoca dificultăți în a adormi sau pot perturba somnul. Alte tulburări de dispoziție, cum ar fi depresia, pot afecta calitatea somnului și pot determina treziri frecvente pe timpul nopții.

Bărbat desculț stând pe o podea de lemn, noaptea.
Tulburarea de somn e o consecință a activității de peste zi și a stilului de viață

O altă cauză a insomniilor cronice este stilul de viață nesănătos. Consumul excesiv de cafeină, alcool sau nicotină, precum și lipsa de exercițiu fizic și o alimentație necorespunzătoare pot contribui la apariția insomniilor. Deasemnea, lipsa unui program regulat de somn sau modificări constante ale acestuia pot perturba ritmul circadian al corpului, făcând adormirea mai dificilă.

Într-o ordine firească, unele afecțiuni medicale, cum ar fi artrita, refluxul gastroesofagian, astmul, sindromul picioarelor neliniștite sau apneea nocturnă, pot afecta somnul. Un alt fapt statistic confirmat este legat de înaintarea în vârstă. Pe măsură ce îmbătrânim, pot apărea schimbări în tiparul somnului, iar unele persoane pot experimenta insomnii datorate acestor modificări. O primă premisă esențială de la care ar trebui pornit când nu știi ce să faci când nu poți dormi este menținerea unui program regulat de somn, crearea unui mediu de dormit confortabil și evitarea consumului de stimulanți înainte de culcare.

Ce să faci când nu poți să dormi

Bărbat citind relaxat o carte stând în pat
Lectura, înainte de somn, poate deveni o rutină benefică

Citește o carte!

Când te confrunți cu dificultăți în a adormi și insomniile devin o problemă, există câteva strategii pe care le poți încerca pentru a-ți îmbunătăți șansele de a adormi mai ușor. Cel mai simplu ar fi să ai alături de locul de somn, pe noptieră, o carte. Lecturarea câtorva zeci de pagini vor aduce o stare de relaxare și detașare față de problemele cotidiene și implicit vor pregăti terenul pentru orele de somn și recuperare.

Nu te uita la televizor sau telefon!

Asigură-te că dormitorul tău este un spațiu liniștit, întunecat și bine ventilat. Ajustează temperatura camerei pentru a fi confortabilă.  Încearcă să eviți să folosești dispozitive electronice (telefon, tabletă, laptop, televizor) cu cel puțin o oră înainte de culcare. Lumina albastră emisă de ecrane poate perturba producția de melatonină, hormonul responsabil cu somnul.

Femeie pornind telefonul mobil, noaptea, stând în pat
Nu încercați să adormiți cu telefonul lingă pernă, somnul va veni mai greu!

Fă sport pe parcursul zilei!

Activitatea fizică poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului, dar evită exercițiile intense cu câteva ore înainte de culcare. Ele ar putea să readucă un nivel ridicat de energie organismului, un nivel incompatibil cu odihna. Cel mai bine ar fi să stabilești un program regulat de somn. Încearcă să mergi la culcare și să te trezești în fiecare zi la aceleași ore, chiar și în weekend-uri. Stabilirea unui ritm circadian regulat poate ajuta corpul să se obișnuiască cu un program de somn.

Fă un masaj!

O stare de relaxare, înainte de ora de somn, poate fi un bun început pentru o rutina sănătoasă a somnului. Masajul este cea mai potrivită alegere în acest caz, indiferent dacă acesta este executat de un fotoliu de masaj sau de un maseur profesionist. Masajul poate fi benefic înainte de culcare  pentru că ajută la relaxarea corpului și minții, facilitând astfel adormirea. Masajul are multiple efecte pozitive asupra organismului. În primul rând ajută la eliberarea tensiunii musculare acumulate în timpul zilei, ceea ce poate contribui la o stare generală de relaxare.

Prin stimularea circulației, masajul poate ajuta la eliminarea toxinelor din țesuturi și la îmbunătățirea fluxului de oxigen și nutrienți către celule. Efectul este calmant și poate ajuta la scăderea nivelului de stres și anxietate, ceea ce poate favoriza o stare mentală mai liniștită și pregătirea pentru somn. Un fapt probat este acela că masajul stimulează eliberarea de hormoni relaxanți, cum ar fi endorfinele și melatonina.

Femeie stând relaxată într-un fotoliu Komoder în interiorul unei camere
Un masaj înainte de culcare e un mod simplu de a dobândi relaxare

Colecția de fotolii Komoder proiectate și pentru un somn liniștitor!

Modelele fotoliilor de masaj din gama Komoder oferă o colecție de tehnici și metode de masaj care vor satisface orice client și vor rezolva orice afecțiune musculară sau osoasă. Relaxarea este obiectivul principal al unui astfel de robot, indiferent de momentul zilei, tocmai de aceea, un fotoliu de masaj în propria casă este o terapie liniștitoare și plină de echilibru pentru fiecare membru al familiei înainte de somn. Prin posibilitatea de personalizare a masajului, fotoliul va permite ajustarea intensității și a zonei de masaj, ceea ce va fi benefic pentru diferitele preferințe și nevoi ale fiecărei persoane.