Masajul brațelor – la ce ajută și cum se face corect

Importanța brațelor sănătoase în viața noastră

 

Doar în timpul repausului sau al somnului, brațele noastre sunt într-o stare de inactivitate. În rest, de la prima oră a dimineții, activitatea lor este maximă, fie că ținem și ridicăm obiecte, fie că deschidem ușile, tastăm, ne hrănim sau conducem autovehiculul. Aproape orice activitate umană implică așadar și activitatea brațelor și a palmelor. Această stare de  permanentă acțiune supune musculatura, ligamentele și oasele la tensiuni care pot atrage ușor producerea de contracturi musculare, suferințe și durere. Brațele sunt o zonă a corpului căreia nu i se acordă, în general, prea mare atenție. Totuși, atunci când asupra lor se aplică un masaj profesionist, senzația de bine și de ușurare se instalează imediat.

Pentru masarea brațelor trebuiesc aplicate tehnici speciale, acestea fiind o zonă sensibilă, intens vascularizată, cu ganglioni care nu trebuie iritați sub nicio formă. Pentru fermitatea pielii și a mușchilor, masajul se realizează cu mișcări blânde, urmărindu-se obținerea unei tonifieri sau a reducerii țesutului adipos.

Statistic vorbind, s-a constatat că femeile prezintă cu 10% mai mult țesut adipos decât bărbații, distribuit neuniform pe suprafața corpului. Tot ele au o predispoziție să aibă mai mult țesut adipos pe coapse în adolescență și pe zona abdomenului, și a brațelor în perioada adultă. Bărbații, în schimb, au o predispoziție să aibă mai mult țesut adipos în zona abdomenului și, unii dintre ei, în zona coapselor și a mâinilor. Țesutul adipos este în esența lui o formă de protecție a organismului care anticipează ipoteza unor perioade mai grele sau trecerea înspre un sezon mai rece. E un fenomen firesc și necesar atâta vreme cât el rămâne în limite rezonabile. Creșterea în volum a țesutului adipos, creșterea în greutate implicit a întregului organism, este o provocare pe care o avem, indiferent de vârstă, fiecare dintre noi.

Ce sunt contracturile musculare ale brațelor și care sunt cauzele lor

 Contracturile musculare sunt primele semne ale suprasolicitării zonei brațelor. Ele se manifestă printr-un disconfort care nu este trecător sau chiar, în formă acută, prin dureri variabile ca și intensitate. Cele mai frecvente cauze ale durerilor de brațe provin adesea de la o simplă răsucire, o întindere musculară sau un nerv prins. Dar există și alte cauze, când suprasolicitarea intensă se poate transforma într-o durere care să țină săptămâni la rând sau poate chiar luni. Bursita, cotul tenismenului sau leziunile cauzate de încordările repetate sunt doar câteva dintre diagnosticele pe care le primim atunci când ne prezentăm la medic din cauza unei suferințe a brațului. Durerea este de obicei simțită în antebrațe, coate, încheieturi, mâini, gât și umeri. Simptomele se dezvoltă treptat și includ durere, disconfort, sensibilitate, rigiditate, furnicături, amorțeală, slăbiciune sau crampe.

O varietate de activități și ocupații pot duce la acest tip de leziuni, inclusiv lucrul la calculator sau pe o linie de asamblare. Contracturile musculare sunt posibile așadar oricui, indiferent de vârstă, activitate sau tonus, de multe ori fiind semnul unei circulații sanguine deficitare sau în curs de degradare, provocând o durere continuă deosebit de supărătoare. Prelungirea acestei stări, în timp, poate atrage atenția medicului care poate recomanda intervenția chirurgicală. Tocmai pentru a nu deveni o problemă cronică, există câteva lucruri esențiale de care va trebui să ținem cont. Primul s-ar putea referi la dozarea efortului și alternarea lui cu momente de repaus și odihnă. Evitarea unui efort mare, brusc, este deasemenea o recomandare, iar cel mai important lucru va face referire la pastrarea tonusului muscular. Antrenamentele fizice sunt o soluție, însă ele trebuiesc dublate de un masaj de tonifiere și revigorare. O contractură musculară va fi, în acest mod,  o suferință rezolvată într-un timp scurt.

 

 

Tratamentul indicat pentru contracturile musculare

Astăzi știm foarte bine că durerea musculară este o afecțiune care privește, într-o proporție tot mai mare, omul modern. Dar reversul medaliei este că, vremurile pe care le trăim ne oferă o multitudine de soluții inteligente și practice, iar masajul este cu siguranță una dintre cele mai la “îndemână”. El este utilizat pentru a crește circulația sângelui în zonă, pentru a reduce tensiunea musculară și atenuarea durerilor. Adeseori, este completat de tratamentul termic cu efect de încălzire profundă a zonei afectate.            

KOMODER vă oferă astăzi o gamă variată de modele de fotolii de masaj, dotate cu programe speciale de masaj dublate de căldură.

Masajul brațelor este executat de fotoliile de masaj KOMODER folosind tehnici specifice masajelor tradiționale sau inovații tehnologice moderne. Presiunea exercitată treptat și alternativ în masajul brațelor cu  sistemul de airbaguri, spre exemplu, stimulează drenajul limfatic și circulația sanguină, determinând un efect imediat de relaxare și atenuare a durerilor musculare sau ale încheieturilor. Contracturile musculare scad în intensitate și dispar în timp, iar energia brațelor este stimulată și susținută. Sistemul de role execută un masaj relaxant la nivelul umerilor în alternanță cu bătăi ritmice, cu o intensitate reglabilă, aplicate asupra antebrațului.

Fotoliile de masaj KOMODER oferă și informații despre starea de sănătate a utilizatorului, la nivelul brațelor existând un sistem care scanează și afișează parametrii legați de oxigenarea sângelui, ritmul cardiac și tensiunea arterială. Nu este  neglijată nici zona palmelor, în timpul masajului se poate opta pentru  exercitarea unei presiuni în zona centrelor energetice din această zonă. Efectul acesta, care ține de reflexoterapie, este calmant și revigorant.

Importanța brațelor sănătoase în viața noastră nu poate fi contestată. Dar pentru că le folosim atât de mult pe parcursul întregii zile, pot apărea adesea probleme precum contracturile musculare. Masajul braţelor contribuie la prevenirea lor, dar are şi alte beneficii deloc de neglijat. Iar cei care vor să se bucure de un masaj al braţelor în fiecare zi, fără să părăsească propria casă, au la dispoziţie varianta cea mai comodă – fotoliile de masaj.