Masajul prenatal: beneficii, recomandări și tehnici de masaj pentru gravide

Perioada sarcinii transformă fundamental femeia, atât pe plan fizic cât și sufletesc

Perioada de sarcină este una dintre cele mai frumoase și memorabile experiențe din viața unei femei. Explozia de senzații și trăiri pe plan psihologic nu mai poate fi comparată cu nici o altă situație similară. Cu toate acestea, sarcina vine cu bagajul său de suferințe și provocări. Și pentru că orice transformare fizică implică posibilitatea de a apela la masaj ca terapie vindecătoare, iată câteva recomandări și considerații legate de acest aspect.

Beneficiile masajului prenatal

Masajul prenatal aduce numeroase beneficii viitoarelor mame și fătului. Îmbunătățește circulația, reducând acumularea de lichide și disconfortul. De asemenea, alină durerile de spate și pelvis, îmbunătățind postura. Poate cel mai important lucru este că reduce anxietatea și stresul, promovând starea de bine și relaxarea. Studiile arată că masajul prenatal ajută la gestionarea nivelului hormonal, influențând pozitiv stările emoționale. Îmbunătățește calitatea somnului, reducând insomniile comune în sarcină. Încurajează legătura emoțională între mamă și copil, prin stimularea secreției de oxitocină. De asemenea, poate pregăti corpul pentru naștere, relaxând mușchii pelvieni și abdominali. Masajul realizat de un fotoliu Komoder poate fi ușor personalizat și reglat pe un nivel de intensitate confortabil.

Masajul pentru gravide – ce tip de masaj se recomandă

Masajul prenatal este special conceput pentru a se potrivi nevoilor femeilor însărcinate. Se recomandă un masaj delicat, care se concentrează pe zonele tensionate și disconfortul specific sarcinii, precum spatele și umerii. Tehnicile de masaj pot include presiune ușoară, mișcări de alunecare și întinderi blânde pentru a relaxa mușchii și a îmbunătăți circulația sângelui. În cazul utilizării unui fotoliu de masaj Komoder, foarte importantă este poziția în care se reglează acesta pentru a oferi confortul maxim viitoarei mămici.

Asigurarea confortului viitoarei mame este unul dintre obiectivele cele mai importante ale sarcinii

De la ce lună de sarcină se poate face masaj

Masajul prenatal este adesea considerat sigur începând cu a doua jumătate a sarcinii, adică după primul trimestru. Este important ca viitoarele mame să își consulte întotdeauna medicul ginecolog înainte de a începe orice tip de terapie în timpul sarcinii pentru a se asigura că este sigur atât pentru mamă cât și pentru copilul  în dezvoltare. Deși mulți terapeuți recomandă masajul prenatal începând cu al doilea trimestru, fiecare sarcină și fiecare mamă sunt unice, iar medicul va putea oferi sfaturi personalizate în funcție de starea de sănătate și de progresul sarcinii. Dacă un fotoliu de masaj ar putea părea o modalitate prea brutală de terapie, Komoder vă oferă și aparatele individuale de masaj, pentru zone bine țintite, și ușor de folosit.

Când nu este recomandat masajul în sarcină

Masajul prenatal poate fi contraindicat în anumite situații specifice, inclusiv:

  • Riscul de avort spontan: În primele 12 săptămâni ale sarcinii sau în cazul unei istorii de avort spontan anterior, masajul poate fi evitat din precauție.
  • Sarcina cu risc crescut: În cazul unor condiții medicale precum pre-eclampsia, placenta previa, sângerări vaginale neexplicate sau dilatație cervicală, masajul poate fi contraindicat.
  • Ruptura prematură a membranei: Dacă există semne de ruptură prematură a membranei (ruptura prematură a apei), masajul poate crește riscul de infecție și trebuie evitat.
  • Probleme de sănătate ale mamei: În cazul unor afecțiuni de sănătate precum tromboza venoasă profundă, boli cardiace sau alte complicații, masajul poate necesita ajustări sau poate fi contraindicat.
  • Sensibilitate la anumite tehnici: Unele femei pot fi sensibile la anumite tehnici de masaj sau presiuni mai puternice, iar acestea ar trebui evitate.
Este importantă permisiunea ginecologului atunci când viitoarea mamă dorește să încerce masajul

Cât de des poate să facă masaj o femeie gravidă

Frecvența ideală a masajului prenatal poate varia în funcție de nevoile individuale ale fiecărei femei însărcinate și de recomandările medicului. În general, mulți terapeuți recomandă o sesiune de masaj pe lună în primul trimestru, apoi o creștere treptată a frecvenței pe măsură ce sarcina avansează. În al doilea trimestru, unele femei optează pentru un masaj lunar sau chiar o dată la două săptămâni, pentru a gestiona disconfortul crescut și schimbările fizice. În al treilea trimestru, când disconfortul și oboseala pot fi mai intense, unele femei aleg să facă masaj chiar săptămânal. Totuși, este important ca femeile să își asculte propriul corp și să se consulte întotdeauna cu medicul lor înainte de a stabili o frecvență regulată a masajului prenatal. Unele femei pot beneficia de mai multe sesiuni de masaj, în timp ce altele pot găsi confort și relaxare prin alte forme de terapie sau autoîngrijire. Un fotoliu de masaj Komoder acasă poate oferi confortul unei sesiuni de masaj atunci când dispoziția o permite, lucru extrem de important în cazul femeilor gravide care trec printr-o perioadă plină de momente de labilitate sufletească.