Femeie care face masaj la picioare cu ajutorul unui dispozitiv special

Beneficiile pe care ți le oferă masajul picioarelor

Picioarele tale resimt o mare povară de-a lungul întregii zile, nu doar atunci când mergi pe jos, ci și când petreci timp aşezat. Greutatea întregului corp este susținută de aceste membre care asigură locomoția și echilibrul, și astfel apar umflăturile și durerile. Rezistența musculaturii și a articulațiilor poate fi îmbunătățită prin sesiuni regulate de masaj al picioarelor, acesta fiind doar unul din beneficiile sale. Marele avantaj în cazul tratării picioarelor este că mișcările tradiționale pot fi dublate de tehnici de reflexologie, disponibile inclusiv în programele aparatelor de masaj. Noul fotoliu de masaj Prime are grijă de tine de sus până jos, cu caracteristici adaptate anatomiei tălpilor şi picioarelor.

Întregul corp uman are caracteristici extraordinare în ceea ce privește armonia, forța și mobilitatea. Piciorul nu face excepție, având în vedere că reunește zeci de mușchi, oase, articulații, ligamente, tendoane și numeroase terminații nervoase! Acestea pot fi activate nu doar de specialiști în practicarea masajului, ci și de scaunele de masaj.

Iată ce beneficii poți obține printr-un masaj corect al picioarelor, fie că este executat de un teraput sau de un dispozitiv special, cum este un fotoliu sau un aparat de masaj.

Relaxarea picioarelor prin masaj

Când te gândeşti la masajul picioarelor și al întregului corp, primul beneficiu care îți vine în minte este relaxarea. Disconfortul de la nivelul picioarelor poate fi atenuat cu o sesiune de masaj. Chiar și o sesiune scurtă, de doar cateva minute, te eliberează de stres și te înviorează. Cum ajunge informația de la tălpi și picioare până la creier? Simplu: prin terminațiile nervoase de care vorbeam mai sus. Stimularea sistemului nervos prin masajul picioarelor ajută la eliberarea hormonilor fericirii, precum endorfinele.

Îmbunătățirea circulației

Picioarele unei femei intr-un aparat de masaj pentru picioare
Aparatele de masaj pot realiza un masaj foarte eficient la nivelul labei piciorului

Extremitățile corpului îți arată cum stai cu circulaţia arterială. Mâinile și picioarele reci sunt asociate cu o circulație deficitară. Din cauza stilului de viață sedentar și a timpului petrecut echipaţi cu încălțăminte de multe ori inconfortabilă, muşchii au de suferit, iar sângele nu circulă așa cum ar trebui. O sesiune de masaj de 10 până la 20 de minute seara, înainte de culcare, îți poate îmbunătăți circulaţia la extremitățile inferioare, transformându-se din perioadă de relaxare într-o veritabilă terapie pentru prevenirea și tratarea afecţiunilor asociate acestora.

Rezistenţa în cazul accidentelor

Felul în care se vor comporta picioarele tale în cazul unui accident depinde de rezistența acestora. La cel mai mic pas greșit (la propriu), dacă musculatura, articulațiile sau ligamentele sunt firave sau deteriorate, poţi suferi dureri, întinderi sau chiar fracturi. Una dintre cele mai bune metode de prevenire în acest caz este masajul picioarelor, care ajută la relaxarea musculaturii și la combaterea afecţiunilor musculare. Masajul picioarelor este la fel de folositor și în cazul terapiilor de recuperare în urma unor accidente, de aceea face parte din schema de tratament. Masajul, combinat cu exerciții fizice de întărire a musculaturii ajută la recuperarea unor leziuni și la prevenirea recidivelor. Picioarele puternice și flexibile sunt cea mai bună măsură de siguranţă în special în sezonul rece, când condițiile atmosferice predispun la alunecari, căderi, lovituri şi fracturi.

Corectarea platfusului prin masajul picioarelor

Piciorul plat este o afecțiune care poate debuta în primii ani de viață. Deteriorarea ligamentelor duce la anularea arcadei dintre călcâi și zona frontală a piciorului, aplatizând talpa. Neonatologii și pediatrii observă această anormalitate încă de când bebelușii au doar câteva luni. Departe de a reprezenta un handicap, platfusul poate fi totuși dureros. Și în acest caz, medicii recomandă masajul pentru îmbunătățirea condiției, atât la copii, cât și la adulți. De cele mai multe ori, durerile sunt resimțite în zona călcâiului, dar pot fi ameliorate prin masajul tălpilor. Procedurile sunt recomandate în special pentru copii, deoarece prin tehnicile de masaj aceasta ușoară deformație a piciorului poate fi corectată. Așasar, un beneficiu foarte important al masajului corect executat la nivelul picioarelor. 

Masajul picioarelor, ajutor în timpul sarcinii

În cazul femeilor însărcinate, cel puțin ultimul trimestru de sarcină poate reprezenta un coșmar când vine vorba de picioare. Schimbările corporale aplică o presiune suplimentară asupra picioarelor, care sunt predispuse la retenția de apă, accentuând starea de oboseală cronică și producând dureri. Alături de o dietă alimentară adecvată și odihna recomandată de medici, masajul poate combate edemul de sarcină (retenția de apă). De asemenea, ajută la pregătirea fizică a femeilor însărcinate pentru a trece mai ușor peste travaliu. Beneficiile masajului pentru picioare nu se opresc aici, prelungindu-se în perioada postnatală cu grăbirea și facilitarea recuperării.

Îmbunătățirea  calității somnului

Odihna de noapte este metoda naturală a corpului de a se recupera. Indiferent de cum a arătat ziua ta, un somn odihnitor este binevenit în orice condiții. Pe lângă cateva exerciții fizice și un duş revigorant, o sesiune de masaj la picioare întregește tabloul unei seri reușite.

Îmbunătăţirea elasticităţii pielii

Datorită îmbunătățirii circulației periferice, masajul la picioare are beneficii și asupra pielii, în special a celei din zona tălpii şi călcâiului. Nu uita că picioarele suportă de-a lungul unei zile, pe lângă greutatea întregului tău corp, încălțăminte mai mult sau mai puțin comodă. Masajul ajută atât la refacerea şi tonifierea pielii și a musculaturii, cât şi la prevenirea leziunilor cutanate. Așadar, folosirea unui aparat de masaj îți oferă un dublu avantaj, atât din punct de vedere al sănătății, cat și estetic.

Picioarele unei femei si aparatul de masaj Komoder C30
Aparatul de masaj Komoder C30 realizează un masaj eficient al picioarelor

Când vine vorba de masajul picioarelor, nu există o reţetă ideală valabilă pentru toți. Unii simt rezultate mai bune cu tehnici de masaj thailandez, alții cu varianta suedeză sau reflexoterapie. În funcție de vârsta, condiția fizică și alte caracteristici personale, vei ști care metodă ți se potrivește cel mai bine. Cert este că, indiferent cine ești și ce probleme ai, masajul picioarelor îți va aduce o mulțime de beneficii importante.