munca

Ce inseamna well-being pentru angajati?

Well-being inseamna bunastare, adica persoana se simte bine si fericita din toate punctele de vedere: sanatate, familie, job, relatiile cu ceilalti s.a. Dar ce poate face un angajator pentru a stimula well-beingul la locul de munca?

Angajatul de azi se confrunta adesea cu oboseala, stres, dureri de spate, este mereu grabit, ajunge seara tarziu acasa, ravneste dupa mai mult timp liber.

In trecut, la locul de munca, bunastarea pentru angajati era vazuta din doua mari perspective: sanatatea si siguranta personalului (prevenirea riscurilor profesionale). 

In prezent vorbim de programe well-being care inseamna mai mult decat sanatatea fizica si psihica a persoanelor din companie. Abordarea este una holistica si implica:

  • factorii controlati de la locul de munca – cunoasterea clara a responsabilitatilor, diversitatea taskurilor, masaj, program flexibil s.a.
  • initiative de imbunatatire a starii angajatilor in afara orelor petrecute la program – implementarea unor programe pe teme precum: nutritie, renuntarea la fumat, managementul timpului
    Fotoliu de masaj Komoder Focus II
    Fotoliul de masaj Komoder Focus II este perfect pentru sediul unei companii care se preocupa de well-beingul angajatilor

Ce inseamnă well-being in general

Asa cum am spus la inceput, well-being inseamna starea de bine pe care o simtim atunci cand suntem fericiti, sanatosi, impliniti. Well-beingul poate sa aiba un inteles diferit de la o persoana la alta pentru ca fiecare individ are propriile aspiratii, pareri si nevoi. In plus, starea de bine pe care o ai acasa, atunci cand faci parte dintr-o familie fericita, s-ar putea sa nu se mentina si la birou. Pentru a vorbi de un well-being complet, trebuie sa te simti bine atat acasa, cat si la locul de munca.  

Ce inseamna well-being la locul de munca

Oamenii petrec o mare parte din viata lor la locul de munca, iar angajatorii au potentialul de a avea un impact semnificativ asupra bunastarii angajatilor (sau asupra nefericirii lor).

Well-being pentru angajati inseamna starea de bine de la locul de munca, atat cea fizica, cat si cea mentala.

  • factori care determina bunastarea fizica: lumina naturala, temperatura potrivita, scaun de birou ergonomic, scaun de masaj, abonament la servicii medicale, abonament la sala de fitness s.a.
  • factori care determina bunastarea mentala: spatii de relaxare, claritatea responsabilitatilor, suport oferit, transparenta in procesul de promovare, program flexibil, munca de acasa, siguranta locului de munca s.a. 

Sunt companii care se preocupa inclusiv de starea de bine a angajatilor si in afara companiei si implementeaza programe pentru imbunatatirea stilului de viata al acestora precum: managementul timpului, managementul stresului sau cum sa renunti la fumat.

Angajati care rad si se simt bine la locul de munca.
Starea de bine a angajatilor se reflecta si in modul in care ei comunica unul cu altul

Amenajarea biroului si well-being la locul de munca

Modul in care este amenajat spatiul de lucru are un impact asupra productivitatii si a moralului. Lumina naturala, spatiile de trecere sau scaunele ergonomice joaca un rol important. De asemenea, este important sa se acorde atentie momentelor de relaxare:

Un fotoliu de masaj performant de la Komoder amplasat intr-unul din colturile incaperii este ideal pentru pauzele de lucru – angajatii se bucura de masaj profesionist si de momente de relaxare.

Cum începi un program de well-being la locul de munca?

Exista o varietate de metode prin care poti oferi angajatilor sentimentul de bunastare si satisfactie. Iata mai jos prezentate cateva idei:

  • timp liber pentru nevoi familiale;
  • ore flexibile de incepere a programului de lucru;
  • spatiu confortabil pentru a lua masa de pranz (dotari adecvate: cuptor cu microunde, purificator de apa, smoothie maker s.a.);
  • spatiu de relaxare (dotari precum: scaun de masaj de la Komoder, masa de foosball, darts s.a.);
  • stimulente oricat de mici, ca de exemplu loc special de parcare pentru angajatul lunii;
  • incurajarea unui stil de viata sanatos – oferirea de fructe si legume la locul de munca (in detrimentul punerii la dispozitie a tonomatelor cu chipsuri, dulciuri si bauturi acidulate) s.a.;

De ce sa investesti in well-being la locul de munca?

Chiar daca necesita o investitie (poate una destul de mare pentru anumite companii), starea de bine a angajatilor aduce si companiei o multime de beneficii. De ce sa asiguri well-beingul angajatilor la locul de munca?

  • pentru a creste satisfactia angajatilor
  • pentru a spori moralul si motivatia angajatilor
  • pentru a imbunatati retentia personalului
  • pentru a creste productivitatea
  • pentru reducerea absenteismului
  • pentru a promova relatii mai bune intre angajati si management
  • pentru a incuraja comunicarile deschise
  • pentru a reduce costurile
  • pentru a avea o forta de munca loiala
  • pentru a creste profitabilitatea

A avea oameni care se simt bine la tine in companie, care vin de drag la munca, inseamna un castig de ambele parti. De aceea, orice angajator trebuie sa ia masuri pentru a promova well-beingul la locul de munca. Starea de bine a angajatilor are un impact semnificativ asupra productivitatii muncii si rezultatelor companiei.