business

Cum sa creezi un mediu de lucru care sa-i motiveze pe angajati?

Se spune ca succesul absolut al unei companii este cladit pe dedicarea si satisfactiile pe care angajatii le au la locul de munca. Membrii echipei dau tonul realizarilor si indeplinirii la timp a sarcinilor la nivel de grup si individual, dar numai daca acestia sunt fericiti la birou. De aceea, ne-am gandit sa iti prezentam cele mai bune trei idei care ar putea ajuta la fidelizarea celor mai buni angajati pe care ii ai in firma pe care o reprezinti. Iata care sunt acestea si cum le poti aplica.

1. Fa un plan de integrare a angajatilor noi

business

sursa foto: https://www.pexels.com/photo/man-shaking-hands-with-woman-1081228/

Oamenii care abia pasesc in echipa deja inchegata din care faci parte au nevoie de un training special inca din prima zi in care acestia ajung sa isi cunoasca noii colegi. In afara de lucrurile esentiale pe care trebuie sa le pui la dispozitia nou-venitului, cum ar putea fi un calculator cu toate parolele de acces in platformele firmei, un loc la un birou si un tur al office-ului, trebuie sa te ocupi si de partea sociala a situatiei. Noul angajat trebuie sa interactioneze cu ceilalti colegi, pentru a se simti integrat cat mai curand. Primul pranz luat impreuna, ca echipa proaspat marita, este esential in dezvoltarea ulterioara a comunicarii eficiente dintre voi, asa ca preocupa-te ca subiectele atinse sa fie unele nu foarte personale si deloc negative.

Imediat ce ziua de munca a inceput, noul vostru coleg ar trebui sa primeasca deja cateva sarcini pe care le poate completa pana la finalul programului, pentru a avea de la primul contact satisfactia ca a ajutat echipa sa evolueze.

Aplicand aceasta strategie, poti fi sigur ca noii angajati vor fi mai motivati si se vor dedica intru totul companiei si jobului in care au fost investiti inca de la inceput.

2. Respecta nevoile angajatilor

Angajatori exista peste tot, insa cei cu adevarat buni sunt o specie pe cale de disparitie. Pentru a mentine o reputatie de sef pe care oricine si-l poate dori, va trebui sa te apropii cat mai mult de angajatii tai. Poti face acest lucru respectandu-le cele trei nevoi principale pe care le au la locul de munca.

  • Nevoia de siguranta – toti angajatii isi doresc sa aiba parte de siguranta, confort si protectie din partea companiei in care lucreaza, implicit din partea sefului pe care il au. Replici precum „Sunt alaturi de tine”, „Inteleg prin ce treci” sau „Suntem aici sa te ajutam daca ai nevoie” vor fideliza orice subaltern pe care il ai.
  • Nevoia de recunoastere – avem nevoie in permanenta de recunoasterea celor din jurul nostru, pentru a sti ca prezenta noastra este importanta, mai ales atunci cand vine vorba de locul de munca pe care il avem. De aceea, un bonus sau o zi in plus de vacanta de fiecare data cand un angajat pe care il ai da dovada de profesionalism si duce un task greu catre un final fericit il vor face sa se simta cu adevarat important si dorit in echipa.
  • Nevoia de apartenenta – bazata pe aceleasi principii ca nevoia de recunoastere, a treia nevoie pe care trebuie sa o satisfaci angajatilor tai este cea de gasire a armoniei la locul de munca. Sentimentele de bucurie, dorinta de colaboare si comunicarea eficienta vor face din orice persoana pe care o ai in subordine un angajat loial.

3. Redu cat mai mult stresul angajatilor

natura

sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/echipa-motiva%C5%A3ia-munca-%C3%AEn-echip%C4%83-386673/

Inevitabil, situatiile in care stresul va castiga teren vor fi numeroase, mai ales daca echipa pe care o reprezinti este una numeroasa. Vei putea fi apreciat mai mult de catre angajatii tai daca vei sti cum sa gestionezi situatiile aflate la limita, inducandu-le si acestora o stare de bine si control absolut a lucrurilor.

Mai mult decat atat, ii poti face fericiti daca organizezi la birou un spatiu special pentru relaxare, unde sa acestia isi pot petrece cateva minute ori de cate ori simt ca au nevoie de odihna. Un scaun de masaj, un playlist cu muzica ambientala si un ceai sau un suc natural ar face minuni chiar si in cea mai stresanta zi din luna, la predarea rapoartelor. Pe langa fotoliul de masaj poti aseza cateva plante ornamentale care sa il destinda in cateva minute pe cel presat de timp sau de volumul de munca.

Desigur, iesirile in echipa dupa incheierea programului sunt binevenite, iar un teambuilding organizat departe de rutina orasului ii va uni si mai mult pe care care formeaza o a doua familie, la locul de munca.

Aplica sfaturile de mai sus si bucura-te de aprecierea celor pe care ii coordonezi, dar si de o echipa unita in orice situatie!