Tehnici de relaxare – Metode simple, exercitii eficiente – Ce sa faceti ca sa scapati de stres si sa dormiti bine

Barbat care se relaxeaza privind pe fereastra
Este important sa va alocati zilnic un timp pentru relaxare

V-ati intrebat vreodata ce ar fi indicat sa faceti ca sa scapati de stres si sa va bucurati de nopti linistite? Sfatul nostru este sa apelati la niste tehnici de relaxare. Sau metode de relaxare. Sau tehnici antitres. Nu este important cum se numesc, ci efectele lor asupra fizicului si psihicului dumneavoastra. In cuprinsul de mai jos veti afla ce tehnici și metode de relaxare a trupului și minții puteti folosi ca sa va simtiti eliberat (sau eliberata) de orice fel de probleme

Tehnici de masaj de relaxare

Masajul este bine-cunoscut pentru proprietatile lui relaxante. De altfel, relaxarea e principalul scop al celor care fac in mod regulat sesiuni de masaj. Shiatsu este una dintre cele mai cunoscute tehnici de masaj pentru relaxare. Miscarile terapeutului contribuie la eliminarea stresului, a durerilor si a tensiunii. 

Cel mai adesea, tensiunea este resimtita la nivelul capului, al umerilor si al fetei, deci acestea sunt zonele in care masajul de relaxare devine cel mai eficient. In ce priveste miscarile cele mai eficiente, masajul de relaxare ar trebui sa fie executat cu miscari blande, lungi, circulare, fara a pune o presiune prea mare pe zonele tratate. 

Imprieteniti-va cu un fotoliu de masaj

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care ati putea sa le faceti ca sa inlaturati stresul din viata dumneavoastra ar fi sa achizitionati un scaun sau un fotoliu de masaj. Fotoliile de masaj reprezinta o solutie excelenta atat pentru rezolvarea anumitor probleme de sanatate, cat si pentru relaxare. Astfel, una dintre cele mai eficiente metode de relaxare fizica si psihica este masajul executat de un fotoliu cu multiple functii, care lucreaza cu fiecare zona a corpului.

Cea mai importanta functie a unui fotoliu de masaj modern este cea terapeutica. Prin intermediul functiei respective, fotoliul de masaj va poate ajuta sa luptati eficient impotriva sedentarismului si, de asemenea, sa scapati de anumite dureri generate de lipsa miscarii. Fotoliile de masaj de ultima generatie combat eficient durerile de cap, de gat, de spate, de maini si picioare. Datorita functiilor speciale cu care sunt prevazute, fotoliile de masaj sunt nemaipomenite pentru destresare, deoarece pot sa identifice punctele de tensiune din corp si sa lucreze la detensionarea lor.

Fotoliu de masaj
Fotoliile de masaj realizeaza un masaj de relaxare perfect pentru intregul corp

Meditatia, cea mai buna metoda de relaxare a creierului

Meditatia reprezinta o metoda de relaxare a creierului care genereaza rezultate foarte bune in batalia zilnica impotriva stresului. Puteti sa faceti meditatii de relaxare la dumneavoastra acasa sau intr-un loc linistit din natura. In cazul in care alegeti sa va folositi de caminul dumneavoastra pentru exercitiile de relaxare, va recomandam sa va amenajati un spatiu dedicat intr-una dintre incaperile casei.

Aranjati spatiul respectiv in asa fel incat sa-l puteti utiliza atat pentru meditatia de relaxare, cat si pentru citit sau pentru efectuarea anumitor exercitii fizice pentru intarirea mai multor tipuri de muschi.

Meditatia de relaxare presupune sa va eliberati de toate gandurile si emotiile negative, cu ajutorul anumitor exercitii de respiratie. Si nu numai. Yoga, de exemplu, combina meditatia cu diverse exercitii fizice.

Descoperiti mai jos cateva sfaturi utile care va vor ajuta sa aveti parte de o meditatie de relaxare si pentru gandire pozitiva:

  • asezati-va intr-o postura de meditatie;
  • intrati in armonie cu fizicul si cu trupul dumneavoastra, fara sa va concentrati pe ganduri si pe emotii;
  • in timp ce meditati, faceti exercitii de respiratie, care va vor ajuta sa aveti o stare generala mai buna;
  • cresteti treptat durata sesiunilor de meditatie, de la 10-15 minute pana la 45-60 de minute
Femeie care practica meditatia pe malul unui lac
Meditatia este una dintre cele mai eficiente tehnici de relaxare

Meditatia de relaxare presupune sa va eliberati de toate gandurile si emotiile negative, cu ajutorul anumitor exercitii de respiratie. Si nu numai. Yoga, de exemplu, combina meditatia cu diverse exercitii fizice.

Faceti exercitii de respiratie pentru relaxare

Exercitiile de respiratie nu ar trebui efectuate doar in timpul sedintelor de meditatie, ci si in alte momente ale zilei. De ce? Deoarece respiratia reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de calmare. In timp ce executati exercitii de respiratie, este obligatoriu sa inspirati pe nas si sa expirati pe gura.

Va prezentam in continuare doua exercitii de respiratie pe care le puteti pune in practica pentru relaxarea dumneavoastra. Primul dintre ele presupune sa inspirati si sa expirati consecutiv timp de 10-15 secunde. Dupa, luati o pauza de 10-20 de secunde si reluati ceea ce ati facut prima oara. Pentru cel de-al doilea exercitiu va fi nevoie sa inspirati adanc numarand in gand pana la cinci, dupa care sa va tineti respiratia timp de cinci secunde, iar apoi sa expirati usor, tot pana la cinci. Faceti 5-10 repetari si o sa observati cum vi se relaxeaza muschii.

Femeie care face exercitii de respiratie in natura
Exercitiile de respiratie sunt mai eficiente in aer liber

Ascultati cea mai buna muzica de relaxare psihica

Cea mai buna muzica de relaxare este aceea care va ajuta sa scapati de stres. Puteti asculta muzica de relaxare psihica la serviciu, acasa, in timp ce beneficiati de o sesiune de masaj pe fotoliul din sufragerie sau cand va plimbati prin parc. Ca sa gasiti niste melodii care sa va ajute sa va relaxati, nu trebuie decat sa va folositi de YouTube si sa faceti niste cautari dupa cuvintele-cheie: „muzica de relaxare antistres”, „muzica de linistire a mintii”, „muzica de relaxare chinezeasca”, „muzica de linistire”, „muzica relaxanta de lucru” „muzica calma” si „muzica clasica de relaxare”.

Muzica are nenumarate beneficii pentru oameni. Printre altele, muzica ne ajuta sa fim mai fericiti, lupta cu depresia, diminueaza stresul si ne ajuta sa invatam lucruri noi.

Femeie care asculta muzica pe strada
Este indicat sa ascultati muzica relaxanta de cate ori aveti oca

Luati pauze cat mai des pentru relaxarea mintii

O alta tehnica de relaxare la care puteti apela cand va simtiti coplesit (sau coplesita) consta in luarea de pauze. Cand sunteti la serviciu, incercati sa faceti o pauza de zece minute la fiecare ora petrecuta pe scaun, la biroul de lucru. Ridicati-va de pe scaun si incepeti sa mergeti prin sediu sau mai bine iesiti afara din cladirea in care aveti biroul si plimbati-va. Puteti profita de pauza de lucru ca sa ii telefonati persoanei iubite sau unui prieten bun, cu care nu ati mai vorbit de ceva timp. Folositi-va de pauze si ca sa va aduceți aminte de excursiile pe care le-ati facut recent. Ca sa va fie mai usor, uitati-va pe imaginile pe care le aveti stocate in memoria telefonului mobil.

Luati pauze si cand sunteti acasa si desfasurati anumite activitati cu o durata de cateva ore. Utilizati acelasi principiu ca si cand ati fi la birou. Mai exact, la fiecare ora de activitate acordati-va o pauza de zece minute

Pix negru care scrie be positive pe o coala de hartie

Ganditi pozitiv – tehnica de relaxare psihica

Una dintre nenumaratele tehnici de relaxare psihica de care va puteti folosi este gandirea pozitiva. Gandirea pozitiva nu este despre dorinte, ci despre a profita la maximum de orice situatie in care va gasiti, fara sa cadeti in negativism.

Ce puteti face in asa fel incat sa ganditi pozitiv? In primul rand, folositi-va de puterile imaginatiei dumneavoastra. De exemplu, daca nu va simtiti relaxat (sau relaxata), imaginati-va lucruri care ar putea sa va relaxeze. Cum ar fi ca sunteti la plaja, la piscina, pe o pajiste imensa ori ca zburati intr-un balon cu aer cald. In al doilea rand, daca vreti sa ganditi pozitiv, este nevoie sa vedeti „imaginea de ansamblu”, nu sa va concentrati pe un lucru marunt, care nu functioneaza. Daca veti vedea „imaginea de ansamblu”, va veti da seama ca multe dintre problemele cu care va confruntati sunt temporare

Trandafir rosu asezat pe prosoape albe la geam
O baie lunga va ajuta sa va relaxati fizic si psihic

Rasfatati-va corpul pentru relaxare fizica

Nu doar mintea resimte stresul, ci si fizicul. Prin urmare, cand va simtiti tensionat (sau tensionata), faceti tot posibilul ca sa va rasfatati corpul. O sugestie ar fi sa va rasfatati cu o baie lunga.

Pentru ca relaxarea sa fie completa, aprindeti cateva lumanari in jurul cazii si adaugati niste uleiuri esentiale. Dupa ce iesiti din baie, aveti grija sa va hidratati foarte bine pielea. Completati momentele de rasfat cu o cina delicioasa, comandata de la restaurantul dumneavoastra preferat.

O alta sugestie pentru relaxarea corpului dumneavoastra este sa va asezati in fotoliu sau in pat, sa va inveliti cu o patura catifelata si sa cititi ceva ce va face placere, in timp ce beti un ceai de musetel. Sau daca nu doriti sa cititi, puteti pur si simplu sa stati in pat si sa va bucurati de mirosul asternuturilor dumneavoastra curate.

 Intalniti-va cu prietenii si rudele

Prietenii si membrii familiei pe care nu i-ati mai vazut de mult timp pot sa faca foarte bine fizicului si psihicului dumneavoastra. Asadar, daca in ultimele luni ati fost foarte aglomerat (sau aglomerata) si nu ati avut timp sa iesiti cu oamenii dragi, nu mai pierdeti timpul si stabiliti cat mai repede intalniri cu ei. O strategie ar fi sa va propuneti sa va vedeti saptamanal cu minimum un prieten sau un membru din familia dumneavoastra. Va recomandam sa va intalniti in locuri unde puteti sa stati de vorba in liniste.

H2: Cele mai bune tehnici de relaxare pentru somn

Daca insomniile va dau batai de cap, este posibil ca stresul si anxietatea sa fie de vina. Cele mai potrivite tehnici de relaxare pentru un somn odihnitor sunt meditatia, exercitiile de respiratie si masajul executat fie de terapeut, fie de un fotoliu de masaj profesional

De asemenea, relaxarea musculara progresiva este o buna metoda de relaxare inainte de somn. Tehnica este simpla:

  • Alegeti un loc linistit, va asezati sau va intindeti intr-o pozitie comoda. 
  • Respirati usor de cateva ori.
  • Incepeti sa incordati grupele de muschi pe rand. Mentineti muschii incordati in timp ce inspirati, apoi ii relaxati pe expiratie. Apoi respirati de cateva ori, observand cat de relaxata se simte fiecare grupa musculara. 
  • Incepeti cu muschii de la nivelul capului, gatului si fetei, apoi treceti la umeri, brate, maini, spate, abdomen, fese, coapse, gambe si picioare. 
  • Daca unele zone raman incordate, repetati procedeul pentru acele grupe musculare. 

Tehnici de relaxare pentru cei cu anxietate si depresie

Cei care sufera de anxietate si depresie trebuie in primul rand sa solicite ajutorul unui profesionist, fie el psiholog sau psihiatru. Pe langa masurile recomandate de acesta, se pot folosi si tehnicile de relaxare, iar cele mai utile in anxietate si depresie sunt:

  • Exercitiile de respiratie
  • Masajul
  • Meditatia
  • Tai-chi
  • Yoga
  • Terapia prin arta
  • Aromaterapia

Tehnica de relaxare Jacobson

Tehnica de relaxare inventata de dr. Edmund Jacobson in anii ’20 are ca scop eliminarea anxietatii. Dr. Jacobson credea ca relaxarea muschilor poate avea ca efect relaxarea mintii. Metoda presupune incordarea unei grupe musculare in timp ce restul corpului ramane relaxat. 

Folosind tehnica de relaxare Jacobson, veti elimina anxietatea si stresul de la locul de munca, veti dormi mai bine si veti capata o mai buna putere de concentrare. 

Metoda Jacobson se poate aplica pe intregul corp si este recomandat sa incepeti cu picioarele. Ce aveti de facut:

Picioare: stand intins pe spate, indreptati varfurile picioarelor spre inainte si incordati gambele. Observati tensiunea muschilor incordati, apoi relaxati-i. Repetati.

Abdomen: stand in picioare, incordati abdomentul fara a va forta, apoi relaxati. Observati diferenta dintre senzatia muschilor incordati si senzatia muschilor relaxati. 

Umeri si gat: ridicati umerii catre urechi fara a forta. Simtiti tensiunea muschilor incordati, apoi relaxati. Repetati. 

Am vazut care sunt cele mai importante tehnici de relaxare si ce exercitii puteti face pentru a va simti mai bine fizic si psihic. Nu va ramane decat sa alegeti metoda de relaxare preferata (sau o combinatie a mai multor metode) si sa va propuneti introducerea ei in rutina zilnica.