Rolul masajului in tratamentul scoliozei

Sursa foto: http://www.dakinrehab.com
Ti s-a spus in copilarie ca suferi de scolioza? Sau ai aflat de existenta acestui termen dupa ce ai devenit adult si ai cautat cauza durerilor de spate aparute din senin?

Scolioza e o afectiune frecventa in randul oamenilor de toate varstele. Ea reprezinta o curbare laterala a coloanei vertebrale peste limitele considerate firesti. De multe ori, aceasta curbare este atat de putin sesizabila, incat doar ochiul antrenat al unui medic o poate identifica. Formele cele mai usoare de scolioza presupun o arcuire a coloanei ce variaza intre 10 si 15 grade. In cazul scoliozei moderate, curbarea ajunge la 30 de grade, iar in cazul scoliozei severe poate fi chiar mai mare.

Cum afli daca suferi de scolioza?
Simptomele scoliozei sunt urmatoarele: asimetria umerilor, care nu sunt la acelasi nivel, asimetria omoplatilor, unul fiind mai proeminent decat celalalt, asimetria bazinului (un sold e mai sus, celalalt mai jos), durerile de spate, oboseala accentuata provocata de statul in picioare sau statul pe scaun. Nu e obligatoriu ca toate aceste semne ale scoliozei sa fie prezente.
Cauzele scoliozei nu sunt intotdeauna cunoscute. Postura defectuoasa poate fi un factor agravant. Daca in urma cu cateva zeci de ani, persoanelor care sufereau de scolioza li se recomanda sa evite efortul fizic, in prezent medicii ii indeamna pe bolnavi sa faca sport, chiar si de performanta, daca nu au dureri. Muschii puternici, dezvoltati armonios “obliga” in acest fel coloana vertebrala sa stea cat mai dreapta.

Tratamentul scoliozei
Scolioza severa este in general diagnosticata in copilarie si tratata prin purtarea unui corset special si, uneori, printr-o interventie chirurgicala. In tratamentul formelor moderate si usoare de scolioza la copii si la adulti se recomanda efectuarea unor exercitii fizice care sa compenseze discrepantele de dezvoltare a musculaturii.

In cazul scoliozei, masajul face minuni. Si nu o spunem noi, o spun studiile.

Beneficiile masajului pentru persoanele cu scolioza.

Masajul e o incantare a simturilor pentru oricine, de la bebelusi pana la bunici. Pentru persoanele cu scolioza, efectele lui sunt concrete si imediate. Iata care sunt beneficiile masajului in acest caz:

1. Te face sa fii mai constient de propriul corp si sa-l controlezi mai bine. Corpul e o sursa de bucurie. Masajul te face sa-ti indrepti atentia asupra lui si te relaxeaza intr-un mod profund. Un studiu a aratat ca starea fizica si mentala a pacientilor cu scolioza care recurg la masaj se imbunatateste considerabil pe masura ce acestia isi descopera corpul prin aceasta practica.

2. Inlatura insomnia. Uneori, e greu pentru oamenii cu scolioza sa gaseasca o pozitie de somn confortabila. Pe langa faptul ca potoleste sau chiar inlatura durerile de spate, cate o sesiune de masaj de doua ori pe saptamana face ca somnul lor sa fie mult mai odihnitor.
Nu e nevoie sa chemi acasa un specialist in masaj care sa-ti faca somnul “dulce”. Un fotoliu cu masaj care actioneaza cu puterea unor maini inteligente, instalat in confortul sufrageriei tale, e cea mai buna alegere.

3. Imbunatateste mobilitatea. Studiul despre care vorbeam mai sus a aratat ca masajul creste flexibilitatea coloanei vertebrale in cazul persoanelor cu scolioza. Asta inseamna ca ele pot face mult mai multe lucruri fara sa aiba dureri.

4. Amelioreaza circulatia sangelui. In timpul masajului, muschii tensionati se relaxeaza, permitand sangelui sa circule mult mai bine in tot corpul. Astfel, muschii ce sustin coloana vertebrala devin mai vigurosi. Pentru detensionarea lor, fotoliul de masaj recomandat de medici e foarte eficient.

One thought on “Rolul masajului in tratamentul scoliozei”

Comentariile sunt închise.