Corectarea posturii: cum te poate ajuta un scaun de masaj?

Fotoliu de masaj Komoder
Fotoliile de masaj sunt foarte utile celor care își doresc să obțină o postură corectă a spatelui

Majoritatea oamenilor adoptă o postură greşită încă din copilărie. Când ignori acest aspect, fie că eşti copil sau adult, postura devine din ce în ce mai deficitară, iar efectele pe termen lung sunt grave pentru sănătatea ta. Corectarea posturii spatelui și a întregului corp ar trebui să fie o prioritate pentru oricare dintre noi, deoarece efectele negative ale unei poziții greșite se vor resimți, cu siguranță, mai devreme sau mai târziu. 

Dacă eşti adeptul amenajării unui birou la tine acasă, scaunul de masaj te poate ajuta atât în timpul programului, pentru relaxare, dar mai ales în afara orelor de muncă, pentru refacere.

Cum se pierde poziţia corectă a corpului

Dacă nu ai o disciplină sportivă sau o preocupare clară pentru menţinerea umerilor şi a coloanei vertebrale drepte, în poziţie naturală, ai toate condiţiile să dezvolţi o postură greşită. 

Raportul dintre timpul petrecut în poziţie verticală şi cel în care stai aşezat este net în favoarea sedentarismului. Dacă scaunele pe care le folosești nu sunt construite conform necesităţilor ergonomice ale corpului uman, ai toate şansele să apară problemele.

Până de curând, scaunul era principala cauză a adoptării unei posturi greşite. În ultimii ani, însă, folosirea excesivă a telefonului mobil a dus la o exacerbare a acestei probleme medicale, în special în rândul tinerilor. În picioare, pe scaun sau în pat, telefonul mobil este ţinut într-o poziţie care obligă gâtul să stea înclinat. Toată această presiune este resimţită de coloana vertebrală, care va dezvolta probleme specifice. Așadar, iată încă un motiv pentru a ne preocupa de corectarea posturii.

De ce este necesară corectarea posturii

Poate că, în primă fază, postura greșită nu te afectează foarte mult. Mici dureri de spate trecătoare nu reprezintă un semnal de alarmă puternic. Însă, pe termen lung, o postură greșită poate să aibă efecte grave, care merg de la dureri de spate cronice, greu de tratat, până la arsuri gastrice, constipație și incontinență urinară – poziția în șezut cu spatele curbat pune presiune pe organele interne, inclusiv pe tractul digestiv și pe vezica urinară.

Cum îți poţi recupera postura corectă

Pe măsură ce te obişnuieşti să stai cocoşat sau cu umerii aplecaţi în faţă, poziţia corectă ţi se va părea din ce în ce mai ciudată şi mai greu de atins. Există însă o mulţime de exerciţii şi tehnici de recuperare care te pot ajuta. Sportul este primul către care trebuie să te îndrepți. Nu neapărat cel de performanţă, important este să fii constant în activitatea fizică. 

Fie că mergi la sală sau faci mişcare în casă, sau pur și simplu mergi cât mai mult pe jos, vei observa o îmbunătăţire a posturii. Esenţial după un efort fizic sau intelectual este să te recuperezi. Iar cea mai bună tehnică de recuperare ţi-o oferă o sesiune de masaj. 

În perioada pandemiei de COVID-19, această terapie atât de necesară a devenit mai greu accesibilă, în special din cauza restricţiilor de circulaţie şi reducerii interacţiunilor între oameni. O investiţie eficientă a devenit atunci achiziţia unui fotoliu de masaj, aparat care îţi stimulează toate grupele de muşchi prin mişcări automate, împrumutate din rândul celor mai eficiente tehnici de masaj profesionist, fiind foarte util pentru corectarea posturii spatelui și a întregului corp.

Femeie care face masaj într-un fotoliu Komoder
Masajul cu ajutorul unui fotoliu este și o metodă foarte bună de relaxare

Beneficiile scaunului de masaj

Pe lângă faptul că este disponibil la tine acasă sau la birou, în orice moment al zilei, fără programare, fotoliul de masaj are şi alte beneficii importante, printre care și recuperarea posturii corecte. 

Constanța este esenţială atunci când vine vorba de activitatea fizică. În cazul masajului trebuie, de asemenea, să fii persistent  cu sesiunile de terapie. Îl poţi folosi o dată pe săptămână, zilnic sau de mai multe ori pe zi. În funcţie de timpul disponibil, te poți bucura de un program complet. Cu ajutorul căruia îţi poți trata toate grupele de muşchi ale spatelui. Poți, de asemenea, să aplici doar o scurtă presiune asupra unei zone care îţi creează disconfort, într-un anumit moment. 

Tehnologiile utilizate de producătorii de fotolii de masaj sunt dintre cele mai diverse şi avansate, astfel încât experienţa o depăşeşte cu mult pe cea a unei sesiuni tradiționale. 

În punctele problematice, aparatul furnizează căldură, pentru ca trupul tău să experimenteze din plin beneficiile mişcărilor automate. Intensitatea este reglabilă printr-o simplă apăsare de buton sau de telecomandă. Cele mai noi modele inteligente dispun chiar de sisteme de monitorizare a unor parametri medicali: puls, nivelul saturaţiei de oxigen şi microcirculaţia sanguină.

Tableta unui fotoliu de masaj Komoder în timpul unui health test
Cele mai moderne fotolii de masaj realizează teste complete de sănătate

Postura greşită îți influențează negativ viața, în timp, nu deodată. Dacă durerile ar apărea de îndată ce coloana vertebrală nu mai respectă poziţia naturală, atunci postura ar putea fi corectată pe loc şi nu ar exista ocazia de apariție a altor probleme. 

Atunci când grupele de muşchi care ar fi trebuit să susţină coloana în poziţie corectă nu sunt utilizate din cauza posturii greşite, aceștia se pot atrofia. Revenirea la postura corectă şi adoptarea unui program de sesiuni de masaj într-un fotoliu special conceput pentru acest lucru reprezintă primul pas pe care îl poţi face pentru corectarea posturii spatelui și recuperarea corpului tău.