Statul în picioare e sănătos. Cum prevenim durerea de picioare

Un cuplu lucrând la birou într-un interior de office
Alternarea posturii șezut cu cea în picioare e rețeta îndepărtării stresului muscular

Una dintre tendințele actuale ale muncii la birou este alternarea momentelor când stăm în picioare cu cele când stăm așezați. Doctorii ne sugerează să ne ridicăm de pe scaun la fiecare 45 de minute . Cum putem rezolva această problemă când, de cele mai multe ori, taskurile ne țin „lipiți” cu orele de ecranul calculatoarelor? E simplu, nu trebuie decât să lucrăm stând în picioare, lucru care a devenit tot mai ușor odată cu apariția standing desk-urilor. Iar dacă statul prelungit în picioare devine dureros, un masaj va fi de mare ajutor, fie că este executat de un terapeut sau de un fotoliu cu masaj profesional.

Tot mai mulți oameni preferă să lucreze la birou stând în picioare

Stând în picioare în timpul lucrului, oamenii pot evita sau reduce problemele legate de sedentarism, cum ar fi durerile de spate sau problemele de circulație. Stând în picioare, se implică mai multe grupuri musculare și se stimulează circulația sângelui, ceea ce poate contribui la o stare de sănătate mai bună pe termen lung. Mulți oameni afirmă că lucrează mai bine și sunt mai concentrați când stau în picioare. Poziția verticală poate contribui la menținerea unui nivel mai ridicat de energie și la creșterea vigilenței mentale, ceea ce poate duce la o mai mare productivitate. Posibilitatea de a alterna între poziția în picioare și cea așezată oferă o varietate care poate fi benefică pentru confortul și sănătatea generală. Mobilitatea încurajată de birourile în picioare poate ajuta la evitarea stresului repetitiv asupra anumitor părți ale corpului.

De ce e sănătos să stai în picioare

Statul prelungit în șezut a fost asociat cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare și chiar riscul crescut de cancer. Stând în picioare, îți activezi mai multe grupuri musculare și arzi mai multe calorii decât stând în șezut, ceea ce poate contribui la menținerea unei greutăți sănătoase și la prevenirea acestor probleme. Stând în picioare, ai tendința să îți menții o postură mai bună în comparație cu statul în șezut la un birou. Aceasta poate ajuta la prevenirea durerilor de spate și a problemelor de coloană vertebrală asociate cu o postură incorectă. Statul în picioare promovează o mai bună circulație a sângelui în comparație cu statul în șezut. Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de umflături ale picioarelor și poate îmbunătăți fluxul de sânge către creier, ceea ce poate contribui la o mai mare vigilență mentală și concentrație.

Bărbat lucrând în picioare la un birou reglabil
În picioare sunt antrenate mai multe grupe musculare decât în poziția șezut

Câte calorii poți arde stând în picioare la birou?

Numărul de calorii pe care le poți arde stând în picioare la birou depinde de mai mulți factori, inclusiv greutatea ta corporală, durata timpului petrecut în picioare și nivelul de activitate în timpul acestei perioade. Statul în picioare implică o ușoară creștere a consumului de calorii în comparație cu statul în șezut, dar aceasta nu este o modalitate eficientă de a arde calorii în scopul pierderii în greutate sau pentru a obține o cantitate semnificativă de activitate fizică. În medie, statul în picioare poate crește rata metabolică bazală (RMB) cu aproximativ 20-50 de calorii pe oră în comparație cu statul în șezut. Cu toate acestea, această cifră variază în funcție de persoană și de cât de activă este în timpul statului în picioare

De ce uneori avem dureri de la statul picioare 

Statul în picioare timp îndelungat poate duce la o suprasolicitare a mușchilor din picioare, în special a mușchilor spatelui inferior, gambelor și picioarelor. Aceasta poate provoca durere și oboseală musculară. O postură incorectă atunci când stăm în picioare poate exercita o presiune suplimentară asupra anumitor zone ale corpului, cum ar fi spatele și coloana vertebrală. Aceasta poate duce la dureri și disconfort. Statul în picioare pentru perioade îndelungate poate exercita stres asupra articulațiilor, în special a articulațiilor picioarelor, genunchilor și șoldurilor. Acest stres poate contribui la dureri articulare. Persoanele cu exces de greutate pot resimți dureri mai mari când stau în picioare, deoarece greutatea corporală suplimentară poate exercita presiune suplimentară asupra picioarelor, articulațiilor și spatelui. 

Femeie lucrând la laptop într-un office, la un birou
Rutina muncii la birou poate fi contracarată printr-o conduită simplă

Cum prevenim durerile atunci când stăm mult în picioare

Folosește încălțăminte confortabilă și cu susținere adecvată pentru picioarele tale. Pantofii ar trebui să aibă o talpă flexibilă și să fie potriviți mărimii picioarelor tale. Menține o postură corectă atunci când stai în picioare. Stai cu spatele drept, umerii în spate și capul în poziție neutrală. Evită să îți încrucișezi picioarele sau să îți apleci corpul într-o parte. Poți să faci exerciții de întindere și mișcare a picioarelor și spatelui în timpul pauzelor. Aceste exerciții pot ajuta la menținerea flexibilității și a confortului. Asigură-te că bei suficientă apă și consumi o dietă echilibrată, bogată în nutrienți, pentru a menține sănătatea mușchilor și a articulațiilor. Menținerea unei greutăți corporale sănătoase poate reduce stresul asupra picioarelor și articulațiilor tale.

Atunci când stai mult în picioare, fie voit, fie pentru ca munca ta o cere, masajul poate fi extrem de eficient în prevenirea durerilor, în special a celor musculare. Senzația de picioare grele este ușor de tratat cu ajutorul unui masaj de reflexoterapie, iar pentru durerile de gambe este ideal masajul cu perne de aer pe care îl execută fotoliile de masaj profesionale. Cele mai performante modele sunt dotate cu un suport pentru picioare extensibil, astfel încât orice utilizator, indiferent de înălțime, să poată beneficia de un masaj complet și complex al picioarelor. Este și cazul fotoliilor de masaj Andorra sau Nova Duo, acesta din urmă fiind prevăzut și cu un program special pentru picioare și tălpi. 

Aparatele de masaj pentru picioare sunt o altă opțiune pentru cei care stau mult în picioare. Modelele performante includ role pentru masajul tălpilor și perne de aer pentru călcâi, astfel că pot executa un masaj complet al picioarelor obosite.