Totul despre masaj: cum se face, tipuri de masaj, tehnici si beneficii asupra sanatatii

Mainile unui terapeut care face masaj pe spatele unei femei
Masajul se poate face cu un aparat special sau cu mainile

Masajul reprezinta, simplu spus, un procedeu la care ar fi indicat sa apelam cat mai des, daca vrem sa ne rezolvam anumite probleme de sanatate si, de asemenea, sa ne relaxam. Masajul reprezinta una dintre marile bucurii ale vietii la care, din fericire, putem avea acces foarte usor. Vom vedea ce tipuri de masaj exista, cum se face fiecare si ce beneficii are aceasta procedura.

Cum se face masajul?

Toate tipurile de masaj implica stimularea si destinderea muschilor, precum si activarea circulatiei sangelui, toate aceste actiuni, avand multiple beneficii. Masajul consta, potrivit dexonline.ro, „din frictiuni sau lovituri usoare, executate cu ajutorul mainilor sau al unor aparate speciale”. Definitia partiala a masajului, pe care ati putut sa o cititi anterior, ofera indicii in ceea ce priveste raspunsurile corecte la intrebarea „Cum se face masajul?”. Astfel, raspunsurile potrivite la intrebarea „Cum se face masajul?” sunt:

    • cu mainile
    • cu un aparat special

Masajul „cu mainile” poate fi facut intr-un salon specializat, de catre un profesionist, acasa la client, de catre un maseur si acasa la beneficiar, chiar de catre beneficiar. In schimb, masajul „cu un aparat” special necesita folosirea unui scaun sau a unui fotoliu de masaj. Scaunul ori fotoliul de masaj poate sa se gaseasca la dumneavoastra acasa, in sediul companiei unde lucrati sau intr-un centru comercial.

Tipuri de masaj

Asa cum probabil stiti deja, exista mai multe tipuri de masaj:

  • masaj de relaxare;
  • masaj terapeutic;
  • masaj de intretinere;
  • masaj anticelulitic;
  • masaj sportiv;
  • masaj pentru stimularea reflexelor (reflexoteraptia);
  • masaj facial;
  • masaj capilar;
  • masaj pentru slabit.

Sa vedem ce beneficii are si cui i se potriveste fiecare dintre aceste tipuri de masaj. Masajul de relaxare sprijina organismul sa-si recapete starea generala de bine si echilibreaza sistemul nervos. Pe de alta parte, masajul terapeutic este recomandat cand vrem sa scapam de durerile existente in diferite zone ale corpului nostru.

Masajul de intretinere ne ajuta, asa cum ii spune si numele, sa ne mentinem atat sanatatea mentala cat si cea fizica.

Masajul anticelulitic si masajul pentru slabit isi propun sa ne faca sa aratam mai bine si, tototodata, sa eliminam depunerile de grasime.

Masajul sportiv, masajul facial, masajul capilar si masajul pentru stimularea reflexelor au urmatoarele beneficii pentru corpul uman:

  • cresc performantele sportive (masajul sportiv);
  • refac organismul dupa un efort prelungit (masajul sportiv);
  • reduc ridurile (masajul facial);
  • fac pielea mai elastica (masajul facial);
  • diminueaza durerile de cap (masajul capilar);
  • stimuleaza circulatia sangelui (masajul pentru stimularea reflexelor).

Tehnici de masaj

Expertii in arta masajului stapanesc nenumarate tipuri si tehnici. Unele dintre acestea nu sunt cunoscute doar de catre oameni, ci si de catre fotoliile de masaj de ultima generatie. Printre tehnicile intalnite des la un fotoliu de masaj se afla teehnica suedeza, Shiatsu si Kendbiki. Tehnica de masaj suedez sa bazeaza pe framantarea corpului, cu ajutorul unor miscari ample, care au rolul de a stimula circulatia sangelui in organism. Pe langa stimularea circulatiei sangelui, masajul suedez are o contributie esentiala la reducerea stresului emotional. Masajul Shiatsu si masajul Kenbiki sunt, intr-un fel, apropiate. De ce? Deoarece masajul Kenbiki este o forma a masajului Shiatsu. Daca vreti sa aflati mai multe informatii despre masajul suedez, masajul Kenbiki si masajul Shiatsu, va recomandam sa cititi articolul 3 tehnici intalnite frecvent la fotoliile de masaj.

Beneficiile masajului

Masajul, fie el facut de mana unui profesionist sau realizat acasa, cu ajutorul unui scaun de masaj, are numeroase beneficii. Noi am ales sa vi le prezentam pe cele mai importante dintre acestea.

Relaxare totala

Intr-o societate tot mai alerta, nevoia unui masaj acasa ori la salon este din ce in ce mai mare. Relaxarea intregului corp poate fi realizata in doar cateva minute de masaj, poate condimentat cu acordurile muzicii de meditatie, cu sunete preluate din natura. Astfel, tensiunea acumulata din cauza efortului fizici sau a celui psihic se elibereaza, lasand loc unei stari echilibrate. Masajul de relaxare poate fi o forma de recompensare a organismului dumneavoastra, pe care o puteti realiza acasa, cu ajutorului unui aparat de masaj, ori la un salon specializat. Dar si celelalte tipuri de masaj au printre beneficii relaxarea fizica si mintala.

Controlul anxietatii

De multe ori, sesizam prezenta unei stari de anxietate mult prea tarziu, cand aceasta e deja instalata. Mai mult decat atat, societatea noastra trece printr-o inmultire a numarului de episoade depresive din cauza stresului cotidian la care suntem cu totii supusi. Masajul de relaxare poate fi gura de aer de care fiecare dintre noi are nevoie, macar din cand in cand. Secretul sta in faptul ca unul dintre beneficiile masajului este acela ca reduce nivelul cortizonului din organism, hormon responsabil cu starile de anxietate cu care ne-am putea confrunta. Imediat dupa un masaj, starea noastra de spirit va fi ridicata, iar serotonina si dopamina vor fi eliberate in corp.

Eliminarea durerilor de coloana

Daca nu v-am convins pana acum de ce este bine sa incercati un scaun de masaj, poate ca faptul ca va vom spune ca un masaj ajuta la atenuarea durerilor de spate va va determina sa apelati la aceasta metoda. Cei care au parte periodic de un masaj al zonei coloanei spun ca rigiditatea muschilor a scazut, iar mobilitatea a fost cu mult imbunatatita.

Cresterea imunitatii

Exista cateva tehnici eficiente de masaj limfatic pentru detoxifierea organismului care pot duce la o imbunatatire a imunitatii. De obicei, atunci cand traversam perioade stresante, persoanele risca sa se imbolnaveasca tocmai din cauza faptului ca imunitatea este la un nivel scazut. Masajul vine sa reduca enorm stresul resimtit, avand un efect benefic asupra intregului organism prin imbunatatirea functiilor sale, inclusiv la nivel endocrin.

Imbunatatirea programului de somn

Insomnia se poate transforma dintr-o problema cotidiana intr-o amintirecu ajutorul masajului. Se pare ca frecventa undelor cerebrale delta va creste, ceea ce inseamna o imbunatatire a programului de somn si mai multe ore de odihna.

Acestea sunt cele mai importante tipuri de masaj si principalele lor beneficii. Nu va ramane decat sa descoperiti care dintre ele vi se potriveste mai bine.

Sursa foto: Unsplash