Masajul. Ce este si de ce este benefic?

Masajul este recomandat oricarei persoane care isi doreste sa se relaxeze sau oricari persoane care sufera de diverse probleme de musculatura. Exista o multime de variante de masaj iar termenul poate defini o gama larga dde actiuni efectuate asupra corpului. Astfel, sub umbrela masajului sta fiecare actiune de presare, frecare sau manipulare a muschilor si a altor parti ale corpului.

De regula, masajul este facut de terapeuti pregatiti strict in acest sens, insa tehnologia a reusit sa dezvolte tot mai bine ideea unor scaune masaj, care pot sa faca aproape acelasi lucru pe care il fac terapeutii sau chiar mai mult de atat.

Se pare ca exista nu mai putin de 300 de tipuri de masaj care sunt prcticte in lume, insa cele mai populare sunt masajul suedez, care implica frmantari, netezire si miscri foarte profunde, dar si masajul terapeutic, cu rolul de a vindeca anumite boli.

Ce beneficii are masajul?

Beneficiile aduse de masaj sunt uriase. Acesta poate sa contribuie la imbunatatirea unei varietati largi de procese ale corpului:

Intensifica circulatia sangvina, ajutand corpul sa furnizeze mai mult oxigen in tesuturi;

Poate sa stimuleze fluxul limfatic si sa tina corpul departe de diversi invadatori toxici;

Relaxeaza muschii. Este perfect pentru cei care practica sportul intens;
Poate sa creasca flexibilitatea articulatiilor si sa elimine riscul de aparitie a crampelor si a spasmelor musculare;

Elibereaza endorfine. Este unul dintre cele mai interesante avantaje ale masajului. Endorfinele sunt niste analgezice naturale ale corpului, denumite si “ hormonul fericirii”. Odata ce sunt eliberate, cestea genereaza o stare de bine.

Ajuta la indepartarea migrenelor si elimina necesitatea utilizarii medicamentelor in acest sens.

Exista si riscuri pe care le implica masajul?

Masajul este excelent, insa nu este destinat oricui. Cei care sufera de cancer, de diverse fracturi, osteoporoza sau arsuri si rani deschise, trebuie sa consulte medicul inainte de a incepe o sesiune de masaj. Anumite forme de masaj pot fi destul de solicitante, ceea ce aduce cu sine riscul de aparitie a febrei musculare. Daca presiunea este prea mare, exista si riscuri mai mari, cum ar fi sangerarea interna sau aparitia unei paralizii temporare.

In cabinetele de masaj sunt folosite foarte multe uleiuri destinate tehnicilor de masare, care pot genera reactii alergice la anumite persone. Tocmai de aceea, inainte de a incepe o sesiune de masaj este bine sa te asiguri ca stii cu exactitate ce implica intregul proces.

Terapeut sau scaun pentru masaj?

Foarte multi oameni pun in balanta daca sa apeleze la un terapeut sau, mai degraba, sa achizitioneze un scaun pentru masaj. Ambele solutii aduc avantaje. Terapeutul poate sa comunice si poate sa personalizeze extrem de bine fiecare sedinta de masaj, in functie de doleantele pacientului. Scaunul de masaj, in schimb, poate sa fie controlat din ce in ce mai usor, dispune de o multime de tehnici de masaj si este extrem de confortabil. Un mare plus pentru scaunul de masaj este faptul ca poate sa fie folosit de acasa, ceea ce il face perfect pentru toti cei care nu au foarte mult timp la dispozitie.

In principiu, cele doua solutii ar trebui sa fie combinate intr-un fel sau altul, in asa fel incat sa se obtina toate beneficiile posibile.

Inainte de a apela la un terapeut pentru masaj, este bine sa afli cateva lucruri legate de el, cum ar fi gradul de experienta sau licentele de care dispune.
Inainte de a achizitiona un scaun, trebuie sa te asiguri ca acesta a fost construit de catre o firma specializata si ca a dat rezultate si pentru alti pacienti.