Istoria fotoliilor de masaj

Scaun de masaj japonez vintage portocaliu
Scaunul de masaj este o inginerie mecanică într-o evoluție permanentă de-a lungul timpului

Fotoliile de masaj reprezintă o inovație modernă în domeniul sănătății și bunăstării, îmbinând tehnologia avansată cu arta terapeutică a masajului. Însă, pentru a înțelege cum au evoluat aceste obiecte ingenioase, trebuie să aruncăm o privire asupra istoriei lor.

Masajul este una dintre cele mai vechi tehnici de relaxare și revitalizare a organismului. Multitudinea de procedee și modalități de execuție ține de cultura și obiceiurile fiecărui popor. Astăzi e posibil să ai acasă la tine, la un singur buton distanță, toate această colecție de masaje. E dovedit că sesiunile de masaj contribuie la menținerea sănătății mentale, calitatea somnului, elasticitatea pielii, alungă stresul și oboseala. Practic nu există domeniu de activitate modern unde intervenția unui fotoliu de masaj de calitate să nu își dovedească eficiența.

Scaun de masaj japonez din anii 60 cu un sistem mecanic de role externe
Fotoliile de masaj au fost la început exclusiv mecanice, devenind electronice odată cu modernizarea lor

Istoric

Istoria fotoliilor de masaj își are rădăcinile în Orientul Îndepărtat, în special în China și Japonia. Se spune că încă din timpurile antice, mașinile simple de masaj erau utilizate pentru a promova sănătatea și starea de bine. Chinezii, cunoscuți pentru abordarea holistică a sănătății, au dezvoltat tehnici complexe de masaj care au fost preluate și rafinate de-a lungul timpului. Primul scaun de masaj a fost proiectat în 1954 de Nobuo Fujimoto în Osaka, Japonia. Proiectul a cunoscut mai multe prototipuri, realizate din materiale reciclate, până când rezultatul a fost satisfăcător. Odată cu globalizarea și schimburile culturale, practicile de masaj au pătruns și în Occident, aducând cu ele interesul pentru tehnologiile care să imite aceste tehnicile tradiționale. În secolul al XX-lea, s-au dezvoltat primele dispozitive mecanice de masaj, care au devenit populare în clinicile de fizioterapie și saloanele de frumusețe.

Scaun de piele pentru masaj tradițional
Scaunul de masaj tradițional permitea terapeutului să aibă acces mai ușor la beneficiar

Scaunul de masaj

Un scaun de masaj este un dispozitiv proiectat pentru masaje. În general, se poate face referire la două tipuri de produse, pe de-o parte, scaunele tradiționale de masaj, fixe, care permit unui terapeut să aibă acces ușor la cap, umeri și spatele celui care primește masaj, sau scaunele de masaj robotizate, cele care utilizează role, perne de aer și vibratoare electronice pentru a oferi diverse programe de masaj.

Fotoliul tradițional este proiectat ca un scaun portabil, proiectat ergonomic. Masajul se concentrează pe cap, gât, umeri, spate, brațe și mâini. Terapeuții pot oferi un masaj la fața locului în multe medii datorită portabilității scaunului de masaj, iar clienții nu trebuie să se dezbrace pentru a primi un masaj pe acest tip de scaun. Datorită acestor doi factori, masajul cu un scaun tradițional se efectuează adesea în spații precum birourile de afaceri, la diverse evenimente, târguri, conferințe sau alte medii corporatiste.

Fotoliu de masaj Everest Flex de la Komoder într-un interior de casă cu o femeie citind alături
Fotoliul modern de masaj e un ansamblu complex de structuri mecanice și electronice

Scaunul de masaj robotic

Fotoliul de masaj robotic este dotat cu motoare și angrenaje electronice interne proiectate pentru a masa persoana care stă în el. Majoritatea fotoliilor de masaj robotizate au o formă clasică, însă sunt comandate de o telecomandă, pentru a varia tipul, locația sau intensitatea masajului. Primul scaun electric de masaj a fost inventat în Japonia înainte de Al Doilea Război Mondial. Există multe tipuri și mărci, inclusiv scaune de tip birou care funcționează cu baterii interne. O opțiune mai ieftină este un pad de masaj separat care poate fi folosit cu un scaun existent pe care se așează de-a lungul spătarului. Fotoliile de masaj sunt proiectate pentru a imita mișcările mâinilor unui terapeut. Ele utilizează o combinație de role de masaj și perne de aer, pentru a masa diferite părți ale corpului. Scaunele de masaj robotizate au fost aduse pentru prima dată pe piață în 1954 de compania familiei Fujiryoki. Astăzi, Japonia este cel mai mare utilizator de fotolii de masaj, unele sondaje sugerând că peste 20% dintre gospodării dețin un scaun de masaj. Cu trecerea timpului, tehnologia a avansat rapid, iar fotoliile de masaj au evoluat în adevărate centrale de relaxare. În anii ’80 și ’90, au fost introduse pe piață primele fotolii de masaj cu funcții automate, capabile să imite mișcările complexe ale mâinilor umane. În secolul XXI, fotoliile de masaj au devenit mai sofisticate și mai accesibile. Integrarea senzorilor de presiune, tehnologiilor de scanare a corpului și programele personalizate au sporit eficacitatea și confortul utilizatorului. De asemenea, conectivitatea la dispozitivele mobile a adus un nivel nou de control și personalizare.

Detaliu cu telecomanda fotoliului de masaj Komoder Focus II varianta albă
Telecomanda fotoliului de masaj Komoder vă oferă o colecție completă de programe la o singură apăsare de buton

Beneficii pentru Sănătate și Bunăstare

Pe lângă relaxarea și reducerea stresului, fotoliile de masaj au fost asociate cu numeroase beneficii pentru sănătate. Acestea pot îmbunătăți circulația sângelui, pot reduce tensiunea arterială și pot contribui la ameliorarea durerilor musculare și articulare. O singură sesiune de masaj, cronometrată pe durata a 20 de minute, este de cele mai multe ori suficientă pentru a reda tonusul și vigoarea organismului indiferent de momentul zilei. Masajul la punct fix, cel general sau masajul reflexoterapeutic sunt căi spre o stare de bine și echilibru, indiferent de vârstă sau profesie. Cu siguranță, viitorul va aduce noi inovații, îmbunătățiri și surprize în acest domeniu, continuând să redefinească modul în care ne relaxăm și îngrijim de sănătatea noastră.

Fotoliu de masaj Komoder într-un interior de casă cu o femeie masându-se în el
La Komoder, masajul este o experiență completă pentru trup și spirit

Komoder, din concurent local spre lider european

Komoder și-a început activitatea în anul 2011, într-un moment în care a reprezentat, în spațiul european, un deschizător de drumuri în domeniul fotoliilor de masaj. Acest lucru s-a tradus imediat într-o preocupare permanentă pentru calitatea de excepție a produselor și serviciilor oferite, și o responsabilitate, pentru că un fotoliu de masaj e o investiție în sănătate și în calitatea vieții. Filozofia Komoder este dorința de livra clienților o experiență memorabilă, nu doar un produs, acesta fiind un lucru care deosebește produsele firmei de tot ce oferă concurența pe piață în această clipă. 

Specificul activităților în secolul 21 fiind foarte dinamic, Komoder s-a orientat atât către așteptările clienților cât și spre pretențiile lor. Prin oferta existentă, prin diversitatea ei, se încearcă să nu fie lăsat nimeni pe dinafară, fie că vorbim despre programatorii care petrec o treime de zi la birou, fie că ne referim la persoanele active, care au nevoie de recuperare, de seniorii care își regăsesc tonusul sau pur și simplu de omul obișnuit care merită un masaj revigorant în orice moment al zilei.

Pentru a vă convinge de diversitatea și incredibilul impact pe care un fotoliu de masaj poate să îl aibă asupra sănătății dumneavoastră este suficient să accesați komoder.ro sau mai bine, să vizitați showroomurile din România și să testați fotoliile din colecția 2023-2024 de la Komoder!