Vara aceasta suntem în același film cu TIFF!

Komoder este sponsor oficial al TIFF 2024!

Komoder - sponsor oficial al festivalului!
Komoder - sponsor oficial al festivalului!

Între 14 și 24 iunie, iubitorii cinematografului de pretutindeni își dau întâlnire la Cluj pentru cel mai important eveniment de peste an dedicat celei de-a șaptea arte, TIFF, festivalul internațional de film ajuns la a 23-a ediție!

Anul acesta, Komoder este sponsor oficial al festivalului!

Consecventă ideii de performanță și inovație, echipa Komoder îi așteaptă pe participanți, în câteva dintre locațiile festivalului, cu cele mai performante fotolii de masaj din Europa, pentru a le prezenta colecțiile de tehnici de masaj și dispozitive terapeutice.

Să fim așadar împreună sărbătorind filmul și bucuria relaxării!

Scurtă istorie TIFF

Festivalul Internațional de Film Transilvania a avut prima ediție în anul 2002. De atunci, datorită programului divers, al anvergurii dată de prezența celor mai importanți cineaști din lume, a devenit cel mai important festival de film din România și unul dintre cele mai mari din Europa.

Din 2004 TIFF propune publicului cinefil și proiecții în aer liber, iar din 2007 există și o secțiune mai restrânsă care se desfășoară la Sibiu.

Desfășurat la început în cinematografele clujene, astăzi festivalul propune proiecții în peste 20 de locații, incluzând aici și zona Florești sau castelul Banffy din Bonțida. Ultimele ediții au adus în fața ecranelor o audiență de peste 100 000 de spectatori.

Invitați de onoare

Dintre marile personalități ale cinematografului mondial, au fost la Cluj de-a lungul vremii actori ca: Alain Delon, Sophia Loren,, Nastassja Kinski, Jiri Menzel, Debra Winger, Claude Lelouch, Geraldine Chaplin, Wim Wenders, Marin Karmitz, Jacqueline Bisset, Michael York, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Annie Girardot, Udo Kier, Vanessa Redgrave, Nicolas Roeg sau Franco Nero.

Proiecții speciale

Pe 14 iunie, de la ora 20.45 proiecția de deschidere a TIFF 2024 va fi ultima producție a legendarului regizor francez Luc Besson, filmul Dogman. Construit ca un puzzle, filmul recompune, prin flashback-uri, destinul tragic al lui Doug, un tânăr care în copilărie a fost aruncat de tatăl său abuziv în cușca câinilor de luptă pe care îi antrena. În loc să-l sfâșie, aceștia devin familia lui. Ani mai târziu, acesta dă spargeri în apartamentele unor oameni bogați, ajutat de o armată de companioni canini pe care îi numește „copiii lui” și performează într-un club de cabaret.

Komoder este anul acesta unul dintre sponsorii festivalului organizând o proiecție dedicată, pe 16 iunie la cinematograful Victoria. Vă așteptăm de la ora 14.45 pentru a viziona împreună filmul american The Performance, regizat de Shira Piven și avându-i în distribuție pe actorii Jeremy Piven, Robert Carlyle, Maimie McCoy, Adam Garcia. Filmul este povestea unei trupe de dansatori evrei aflați în turneu în Europa, racolați de naziști pentru a prezenta un spectacol exclusiv lui Hitler. The Performance este o dramă cu accente psihologice care vă va impresiona cu siguranță.

În paralel cu programul cinematografic, pe toată perioada festivalului sunteți așteptați pentru a lua parte la conferințe, party-uri sau concerte cu trupe importante din Europa. Locațiile acestor evenimente sunt diverse, de la binecunoscuta Casă TIFF și până la spațiul Muzeului de Artă sau al castelelor Banffy din Bonțida și Răscruci.

Programul TIFF 2024

Dincolo de secțiunile competiționale, TIFF propune publicului și cele mai așteptate și premiate filme ale sezonului, filme provocatoare și controversate, o secțiune puternică dedicată copiilor și educației cinematografice – Mini TIFF - sau retrospective ale celor mai importanți cineaști din lume.

Programul complet al proiecțiilor și evenimentelor poate fi consultat AICI.

Competiția TIFF 2024

În 2024, TIFF aduce pe ecrane, timp de 10 zile, peste 250 de filme, după o selecție atentă realizată de echipa de selecționeri a festivalului. În paralel, ca și în fiecare an, se desfășoară două competiții internaționale – lungmetraj ficțiune și lungmetraj documentar - dedicate regizorilor aflați la primul sau la al doilea film.

TIFF 2024 se va încheia pe 24 iunie. Gala de Premiere TIFF va avea loc pe 22 iunie la Teatrul Național.